lørdag 30. april 2011

Et brennhett legemiddel

Knuskkjuken har fått navnet sitt fordi den har evnen til å fange opp gnister, men at den også hadde en lang glødetid. Gamle funn i steinalderbosetninger i Danmark, og funn i en hule ved Star Carr i Yorkshire i England, viser at knuskkjuke har vært brukt lengst av alle sopper. Funnet ved Star Carr er datert til år 8000 f.Kr. Men det var som legemiddel at knuskkjuken virkelig gjorde susen!


Samene brukte knuskkjuke for å kurere smerter i lemmene. Måten de gjorde det på er derimot ikke for pyser: De trevlet opp soppen, la en haug der smerten hadde satt seg - og tente på herligheta! Og det var svært viktig å fullføre behandlingen. For hvis pasienten ikke ble bra, hadde vedkommende enten ikke anvendt den i tide, eller ikke klart å fullføre den. En grei garanti for legen. Pasienten burde fått pris bare for å holde ut, for dette må ha vært en helvetes form for behandling! Personlig ville jeg rømt legekontoret for evig og alltid.

7 kommentarer:

 1. Spennende lesning. Og godt foto.
  Ha en fin søndag Svein
  mvh
  Håvard

  SvarSlett
 2. flott undertekst til bildet...
  hadde rømt jeg og..:)

  SvarSlett
 3. Tack för den historien. Det var ju en förfärlig behandling. Fin text Svein o flott bild !

  SvarSlett
 4. Flott info og artig lesning om knuskkjuken dette..
  Ser ofte denne spesielle soppen i skogen der den danner fine formasjoner på treleggene..
  Ha en flott 1 mai Svein..

  mvh Ole Arne

  SvarSlett
 5. Både interessant og småskremmende lesing dette.
  Flott bilde.
  Ha en fin 1.mai.

  ketil

  SvarSlett
 6. Interessant tekst og flott bilde!
  Samene er noen tøffe typer....

  Mvh Rune Olsen

  SvarSlett
 7. Det der visste jeg ikke. Har lest mye om plantene i naturen, men denne historien har jeg ikke hørt før. Ja denne behandlingen ville ikke jeg ha fått. Du det var et vakkert bilde av den. Så flott lyssetting. Ha en god uke til deg.

  SvarSlett

Det grønne vannet

Det ligger som en grønn oase inne på skogen. Og vannet er grønt. På grunn av kransalger er vannet farget som skogen omkring. Og med døde træ...