fredag 8. april 2011

"Bare" en hogstflate

Hvorfor i all verden gidder jeg å tilbringe tid på en hogstflate? Fordi det er et spennende område med mye lys og mange arter.


Før skogen ble hugget var det relativt få arter i den halvmørke, men stemningsfulle skogen. Men etter hogsten slapp lyset til, og et stort artsmangfold kunne skape seg et liv ute på flaten. På marken lå det mange frø. Frø som ikke kunne vokse fordi lyset var for dårlig. Kanskje det var vinden som hadde ført frøene dit? Men etter hogsten kunne frøene spire fordi lyset slapp til. Blomstene slo ut sine kronblader mot sola, og nektarsultne insekter var straks på pletten. Dette middagsbordet kunne dem ikke fly forbi. Og etter insektene kom småfuglene. Menyen deres består for en stor del av insekter. Småfuglene kan heller ikke føle seg for trygge, fordi rovfuglene ligger dem hakk i hæl. Og slik fortsatte det til flatehogsten var full av liv.


Vi har hatt hogst i landet siden den første skogeieren så dagens lys. Og det vil vi også ha i fremtiden. Det jeg vil oppfordre til er å konsentrere om det positive ved en hogstflate, i steden for å bare se det negative ved den. Enten vi liker å rusle med en kikkert, eller dra rundt på svintungt kamerautstyr, så har faktisk en hogstflate mye å gi. Men se bort fra det estetiske. En hogstflate er stygg som juling!


Selv en ihuga landskapsfotograf kan finne noe av interesse, og på stubbene vokser forskjellige sopper som kan gi noe. Det er bare, som ved all fotografering, om å gjøre å se.

4 kommentarer:

 1. Det var en fin betraktelse Svein ! Vackra bilder, det är det i vår natur. Bara man har de "rätta" ögonen med sig. Många "hinner" inte se skönheten.
  Ha en fin helg,

  SvarSlett
 2. Hei

  Gode og beskrivende bilder.
  Visst kan en hogstflate være spennende den også!
  God helg!

  Tommy S

  SvarSlett
 3. Helt enig med deg. Det er alltid noe spennende å møte uansett hvor en går i skogen, langs elva. Flott bilde av soppen.

  SvarSlett
 4. Veldig bra betraktning Svein :-)
  Dine betraktninger tilføyer også bildene dine ekstra mening, noe som gjør bildene enda mer interessante!

  Mvh Rune

  SvarSlett

Det grønne vannet

Det ligger som en grønn oase inne på skogen. Og vannet er grønt. På grunn av kransalger er vannet farget som skogen omkring. Og med døde træ...