lørdag 7. mai 2011

Et mangfoldig landskap

Allerede før jeg kommer ut av skogholtet hører jeg måkene. De er ikke kjente for å være lavmælte, noe de heller ikke er denne morgenen. Men jeg hører også andre og større fugler, nemlig grågjess. Det har dukket opp en del grågjess på stedet, og de har vært her i flere år allerede. Men å snike seg inn på 30 - 40 årvåkne grågjess er ingen enkel sak, så det ender med at de går på vingene med en forferdelig kjefting! Etter en liten flytur lander de så lenger ute i vika.


Takrørene har så vidt begynt å spire, og på flere steder stikker spisse skudd opp av bakken. Strandnelliken har kommet med blomsterknopper, og noen ytterst få har allerede sprunget ut.I løv- og einerbuskene synger nyankomne sangere, gulspurv og tornirisk, og en gang fikk jeg besøk av en nysgjerrig steinskvett. Jeg rakk en del bilder av den før den fortsatte med sitt.Kysten av Brunlanes er utrolig rik på natur! På bare små områder veksler landskapet mellom havstrand, blankskurt svaberg, enger, takrørskoger og myr. Bare få meter innenfor stranden står løvbusker og særegne kystskoger. Her vokser enorme mengder blomster allerede fra tidlig om våren.
Jeg sitter og tar en kaffekopp da tre storspover lander på steinene lenger ute. At de har sett meg er det ingen tvil om, men de blir rolig sittende. Etter hvert kommer måkene innover og fyller opp steinene i vika, og et steinkast fra stranden, på en stor øy, ligger knoppsvana på redet. Paret hekker på det samme stedet hvert år.

Senere trekker jeg inn på et lite platå. Det ligger bare noen meter fra vannet, og er den ytre delen av en artsrik kystskog. Og i en åpen del, mellom spirende gress og aldrende hvitveis, står gule og nyutsprungne Maria nøkleblom. Et mer vårlig sted å innta mat og kaffe kan jeg neppe tenke meg.

5 kommentarer:

 1. Hei Svein,

  Flott vårtur på Brunlanes i ord og bilder :-)

  Mvh Rune Olsen

  SvarSlett
 2. Hej Svein,
  Låter som du haft en riktigt fin tur ! Du skriver så fint, och fotona är mycket bra och passar till din text!

  SvarSlett
 3. Flott og vårlig i både ord og fne bilder :)
  Mvh
  Håvard

  SvarSlett
 4. Herlig turbeskrivelse Svein, samt gode bilder som medfølger som vanlig..
  Overgangen fra vår til sommer er en fantastisk tid der alt liv blomstrer opp..
  Ha en fin uke..

  Ole Arne

  SvarSlett
 5. Så fin beskrivelse av turen. Bildene var flotte bildefortellinger i seg selv. Nydelig lys i bildene. Ha en riktig god uke til deg.

  SvarSlett

En kveld i gult

 Ja, det høres unektelig noe rart ut, men slik ble det. Tanken var å fotografere svaberg og hav i kveldslyset. Men da jeg kom ut ble jeg bar...