onsdag 19. januar 2011

Fortjener noen mer mat enn andre?

I dag er det mange som legger ut mat til fugler og dyr vinterstid. Det er et godt tiltak som kan tjene flere formål: For det første så hjelper vi dyrene over vinteren. Ved å legge ut mat behøver ikke fugler og dyr slite for å finne maten. Den ligger lett tilgjengelig. I strenge vintre forbruker dyr og fugler mye energi på å lete etter mat.


Mange mener at det er feil å legge ut mat til fugler og dyr. Det er vinteren som er minimumsfaktoren for dyrelivet. Og det er riktig - en hard vinter luker ut syke og svake dyr, slik at bestanden blir sunn og frisk. Å legge ut mat til småfuglene er det svært mange som gjør. Det er stuerent for de fleste. Men å legge ut allerede døde dyr til havørn og kongeørn er ikke fullt så stuerent. Da får mange problemer. De artene fortjener ikke hjelp, men får klare seg selv. Men å legge ut solsikkefrø, brødsmuler og korn til havørn og kongeørn fungerer ikke så bra. De skal ha mer kjøtt på beina - bokstavelig talt. Det er nemlig ingen forskjell på å mate småfugler og større rovfugler. Forskjellen ligger i maten vi legger ut. Alle arter fortjener mat, og alle arter har like stor rett til hjelp.



En annen ting er jo at vi som driver som naturfotografer, kan få uforglemmelige øyeblikk i kamuflasjen. Og det enten vi fotograferer kjøttmeis og granmeis som havørn og kongeørn.



Rådyrbildene er tatt fra bilen. Grunneieren har lagt ut gulrøtter og høy til dyrene, og ved en anledning hadde jeg 8 dyr i søkeren samtidig. Det er første gang jeg har fått så mange rådyr på en gang.

2 kommentarer:

  1. Hei

    Fine bilder med god tekst til. bilde nr2 med 8 på var litt ekstra.

    Var ute å tok noen bilder der i dag. 12 dyr var det der da. Litt lang avstand men artig forde.

    Svein Ove

    SvarSlett
  2. Fine bilder. Her hadde du mange i søkeren. Artig når en kan sitte å se på de. God tekst også.

    SvarSlett

Naturen tar tilbake

 Det er flere tiår siden grustaket sist var i drift. Så en dag var det slutt. Hjullasteren forsvant og det samme gjorde lastebilen. Bare noe...