lørdag 1. januar 2011

2011 er skogens år

Året vi nå har gått inn i er valgt til skogens år. Kanskje ikke så dumt, for mye skog i Norge er blitt forsømt. Skogen er svært viktig for økosystemet i naturen og hjelper til med å opprettholde balansen. Dessuten gir den beskyttelse til fugler og dyr. For oss gir den ro og harmoni. Det er godt å dukke inn mellom stammene i en mørk og stemningsfull skog.
Inne i skogen er det gjerne få arter. Men de som trives her har et godt grunnlag å bygge livet sitt på. Om vinteren beskytter både trærne og snøen marken. Telen går ikke dypt her inne. Selv i snøfattige vintre beskytter trærne. Sammen med mose og et tykt lag barnåler holdes telen tilbake.

Skogen har blitt hugget så lenge det har vært skogeiere. Og den åpne uthogsten er alt annet enn pen. Det estetiske er blåst så langt unna det går an! Det som skogeiere skal tenke over er å bevare den viktige verneskogen inn mot den økonomiske. Den hindrer barskogen i å blåse over ende i sterk vind. Uten verneskog går det som på bildet over - store rotvelter i enden av fint trevirke. Det ender gjerne med at trærne ligger til de råtner. De fylles med skadeinsekter som barkbiller og deres larver - til stor glede for blant andre tretåspetten. Spesialisten på barkbiller og deres larver.
I mine områder har det blitt en vane å felle skog i mai-juni. Altså midt i den viktige hekke- og yngletiden. Hvor mange reder som går i bakken, og hvor mange bakkerugere som blir knust under tunge skogsmaskiner tør jeg knapt tenke på. Det er da jeg lurer på vitsen med båndtvang? Mens skogeiere kan ture frem så mye de vil, må hundeeiere ha hundene sine i bånd. Forstå det dem som vil.


En skog er fattig uten vann. Faktisk er små og store skogsvann som pustende lunger i skogen. På grunn av fuktigheten er artsmangfoldet langt større rundt vannene enn lenger ute. Det er derfor viktig å bevare skogen rundt de pustende lungene.

3 kommentarer:

 1. Heisann

  Er akkurat kommet hjem etter en tur på mølen på morrakvisten.
  Mye flotte vinterstemninger her.
  Og tretåspetten er helt rå!!
  Et utrolig godt naturfoto.
  Det du skriver i teksten er jo også litt å tenke på.

  Tommy S

  SvarSlett
 2. Fin samling vinterbilder dette, akkompagnert av god tekst!
  Likte de to siste aller best.
  Ellers moro å se fler naturfotografer fra Vestfold på nett :-)

  Mvh Rune Olsen

  SvarSlett
 3. Takker for hyggelige kommentarer.

  Hilsen Svein

  SvarSlett