mandag 25. april 2011

Hvorfor akkurat der?

Hvorfor setter fuglene seg akkurat på den spesielle plassen? Hvorfor ikke et annet sted hvor de er mer synlige? De fleste organismer har vel et innebygget ønske om å være synlige for verden? Særlig om våren er det mer enn tydelig nok hos hannene når de synger. Da er det om å gjøre og være godt synlige med de beste sangene. Først da kan hannene oppnå den oppmerksomheten de ønsker. En oppmerksomhet som skal lokke til seg hunner, men samtidig holde andre hanner unna.


Men hva med ringdua på bildet? Bildet er tatt for noen dager siden. Og våren til tross valgte den å sette seg slik at den smeltet sammen med omgivelsene. Hvorfor gjorde den det? Jeg tror fuglene, uansett årstid, velger å være så anonyme som mulig. At de vet hvilke områder som gir den beste beskyttelsen.
For en ting er sikkert: En hann som sitter og synger fra en godt synlig plass utsetter seg for ytterste livsfare! Rovfuglene har, som de fleste vet, et eminent syn. Sangen er første ledd i en viktig kjede - å bringe slekten videre. For hvis ikke fordelene ved fuglesangen hadde oppveiet bakdelene, hadde fuglene sluttet å synge for lenge siden.
 

6 kommentarer:

 1. Hei Svein,

  Interessant tekst med illustrativt bilde.

  Fuglene som de fleste av oss velger å time løpene sine. De tar ikke unødige risker med mindre de kan oppnå noe verdifullt som feks å føre genene sine videre eller forsvare sine små! En syngende hann vil derfor ta større risker hvis feks en hunn plutselig skulle ta turen innom reviret dens.

  Mvh Rune Olsen

  SvarSlett
 2. Hei Svein

  Kan ofte bli veldig rotete med masse kvistverk rundt fuglen, men her synes jeg det absolutt fungerer. Et vårlig og flott bilde av ringdua.

  Du skriver forøvrig knallbra, noe som krydrer innleggene sine ekstra.

  Håper du får en fin uke
  Knut Børge

  SvarSlett
 3. Ja intressant text med en illustrativ bild. Ibland kan man undra vad som styr i naturen att fåglar (och andra djur) gör som de gör. Ofta är det också så att man önskar att de satt där eller där, för då skulle det bli en bra bild...men så enkelt är det inte...!

  SvarSlett
 4. Har nok ville gjemt meg jeg også, når en vet at det er farer rundt en. Fint miljøbilde. Noen ganger kunne en ønsket seg at kvistene hadde vært borte, men skog er skog.

  SvarSlett
 5. Hei

  Knallbra innlegg med interessant tekst. Og bildet er knallbra, fordi det beskriver og forsterker det man leser.
  Synes du vinkler innleggene dine på en interessant og unik måte.

  Tommy S

  SvarSlett
 6. Flott lesning og bilde :)
  ha en fin dag Svein
  mvh
  Håvard

  SvarSlett