tirsdag 12. april 2011

En vårtur til kysten

Jeg bestemte meg for å ta turen ut til kysten. Det er en stund siden jeg har vært der, og det nesten sommerlige været gjorde turen til en god opplevelse.


Den lille hoggormen i einerbuska hadde rullet seg sammen i sola, og snuta hadde den stukket ned i kveilene. Det var så vidt øyet var synlig. Den kunne neppe være mer enn 12 - 15 centimeter lang. Et vakkert barn fra i fjor. Da jeg fortsatte utover mot svabergene gikk jeg på to adskillig større familiemedlemmer av den.


Det er full fart hos de fleste fuglene, og ærfuglene gjør mer enn de fleste: Hannene går helt fra sans og samling ved synet av vakre hunner. De sparker og biter, slår med vingene og er alt annet enn kamerater. Og midt i denne kakofonien av løse fjær og hakkende nebb, sitter årsaken til hele sirkuset, nemlig hunnene.
Et stykke bortenfor meg holdt en flokk hanner på å vise seg skikkelig fram for et par hunner, men den ene hunnen ga tydeligvis blaffen i hele moroa: Hun vraltet ned til vannet og la på svøm. Etter en del åling og krabbing på alle fire kom jeg i såpass posisjon at jeg fikk tatt noen bilder.Og da jeg var på vei tilbake kom en stor flokk gjess i formasjon over meg. Ut fra nærmere studier av bildene, så det ut til å være sædgjess.
Nå på vårparten får svaberget en nesten blank overflate. Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men på flere steder går det nesten i ett med havet. Særlig virker det slik der granitten er lys. Kanskje det rett og slett er våren som får alt til å virke lysere?
Det er litt tidlig for plantene ennå, men blant vissent gress skyter de første spirene opp av bakken. Og mellom noen steiner prøver skjørbuksurten seg med å slå ut de første blomstene.Ut på dagen blir det helt eventyrlig, og det ender med at jeg går rundt med oppbrettede skjorteermer. Og før jeg ruslet mot bilen ut på ettermiddagen, tok jeg en kaffeskvett ved en dam omkranset av grønne alger.

7 kommentarer:

 1. Ser du har hatt deg en fin tur langs sjøkanten. Mange fine bilder.
  Det er deiligt når det er slikt et vær..

  SvarSlett
 2. Hei Svein,

  Fine former og linjer du har fanget langs svabergene. Ser at du fikk med deg en gåseflokk også, og det er nok kortnebbgås :-)
  Var du ute på søndag? Isåfall hadde man en rekorddag med trekkende kortnebbgås i Vestfold. Godt og vel 14000 individer trakk over Vestfold på søndag. En spektakulær opplevelse :-)

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige kommentarer, og takk til deg, Rune for oppdateringen av gjessene. var litt usikker, men ut fra det du skriver er det nok kortnebbgås jeg så.

  Hilsen Svein

  SvarSlett
 4. Flotte bilder. Synes hoggormbildet ble råstilig. Bergene ved havet er vel vasket etter vinterstormene, slik tenker jeg iallefall når jeg går ved havet. Nyskurte til våren. Så fint det ble bilde med grønsken i dammen, flotte farger.

  SvarSlett
 5. Fin tur langs kysten du hadde her Svein..
  Flotte bilder av svaberga med nydelig lys farger og linjer..
  Herlig med våren ja..

  Ole Arne

  SvarSlett
 6. Herlig innlegg i både tekst og bilder dette Svein. Skikkelig vårstemning!

  Liker godt måten du bruker forgrunnen i landskapsbildene dine. Meget fint og intressant, som gjør at du vil studere hele bildeflaten.

  Knut Børge

  SvarSlett
 7. Kjempeflotte fotos Svein. Takk for titten
  mvh
  Håvard

  SvarSlett